8.11.09

Το θαύμα και πως το κυκλοφορείς


Κατέβηκα γιά εφημερίδες το πρωί. Υπαρχει ενημέρωση οκτώ, δεκατεσσάρων και εικοσιδύο χιλιομέτρων. Σήμερα προτίμησα την τρίτη εκδοχή, επειδή πόθησα να δώ τα Διαπόντια νησιά, τα βουνά της Αλβανίας και τον κάμπο.

Είπα να εφεύρω ένα θαύμα. Οντως, με την σκέψη, βγήκε μακρυνός ήλιος και κοντά μιά βροχάρα,προσωρινώς δυνατή.

Πάνω στο καθάρισμα, φάνηκε η πίσω πλευρά του Παντοκράτορα και ένα χωριό που δεν ξανάδα από τη θέση αυτή επί πέντε χρόνια. Τα σύννεφα έμοιαζαν με χιόνια, αλλα ήταν παλουκωμένα από αβέβαιο νοτιά,η φρεσκαδούρα από το πέλαγο άφηνε καθαρόν ορίζοντα κάτω από τα εξακόσια μέτρα, οπότε επεφάνη το χωρίον Επίσκεψη, στον δρόμο που συνδέει τον βορρά με τον Σπαρτίλα,κι απο κεί στην Μέση.Είδα δηλαδή την Επίσκεψη ,από το ύψος της σύνδεσης με τα χωριά των Καρουσάδων, Αγραφούς και έτσι. Εκανα επίσκεψη, έστω οπτική, στην Επίσκεψη.

Δεν ήταν τόσο μεγάλο θαύμα.Τράβηξα στο γραφείο μιά λεπτή κόκκινη γραμμή στον χάρτη. 4,77 χιλιόμετρα ευθεία. Μία ώρα ουρανόδρομος άν είσαι άγγελος, ίσαμε οκτώ γεμάτες ώρες άν περπατήσεις πρώτα τα λιβάδια, μετά τα γκρεμνά, μετά τον ζυγό των βουνών, ως την Επίσκεψη. Επίσκεψη υπάρχει και στο Παγγαίο. Είναι νομικός όρος. Σημαίνει "κτήμα που ανήκει σε θήλυ μέλος της βασιλικής οικογένειας". Επίσκεψις Πριναρίου.Πρινάρ ντάγ, το Παγγαίον. Χάσι Πρινάρ, αργότερα. Οπως και χάσι Λογγού(=Σιθωνίας), μα και χάσι Χίου. Που ανήκε στην Βαλιντέ σουλτάνα. Σουλτανομήτορα.Περισσότερες μαλακίες στάθηκε αδύνατο να σκεφτώ, βροχερό της Κυριακής απόγευμα, απελπισμένος σε βαθμό άφατης ηδονής,γιά να αποκρύψω πόσο που αρέσει η βροχή και πόσο αρέσκομαι σε μερίδες ηλεγμένης γεωγραφίας, της σκοτώστρας των ειδών, της απλωστρας των μυγών, της γιόστρας των Πολωνών, της λούστρας των Αιγών.
Την ημέρα του Νοεμβρίου 1977 που ο Ανδρόνικος παρουσιασε τα ευρήματα στο Πανεπιστήμιο, του τηλεφώνησα κατά τις οκτώ και του έδωσα θερμά συγχαρητήρια. Μετά του λέω : να κλείσω τώρα, κύριε καθηγητά, να μη δεσμεύω το τηλέφωνό σας. Δεν δεσμεύετε τίποτε, μου απαντά. Κανένας δεν με έχει πάρει, από την ώρα της ανακοίνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: