14.11.09

μυστήρια όργανα

και μια και μιλάμε για μυστήρια όργανα: Το θαυμάσιο Cybraphone.



προσθέτω κι αυτό:



***

7 σχόλια:

Sraosha είπε...

Σα να παίζουν πολτεργκάιστ μουσική.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Το Cybraphone, όπως και μια σειρά πολλών παρόμοιων μουσικών "ηλεκρομηχανών" -πολλές από αυτές είχαμε δει σε έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής, πριν κάποια χρόνια- δεν ανήκουν στην κατηγορία των μουσικών οργάνων. Ο λόγος πολύ απλός: δεν παίζονται σε πραγματικό χρόνο επηρεαζόμενα από τον εκτελεστή, αλλά παίζουν κατόπιν προγραμματισμού. Ο προγραμματισμός μπορεί να είναι μηχανικού τύπου ή αργότερα ηλεκρομηχανικού και κατόπιν στις μέρες μας ηλεκτρονικού. Στην ίδια κατηγορία έτσι, ανήκει καί το πολύ Cybraphone και ένα κουρδιστό μουσικό κουτί. Τα συνθεσάιζερ είναι διπλού τύπου: παίζουν και κατόπιν προγραμματισμού και παίζονται ζωντανά.

καλωδιο είπε...

άσχετο! αλλά μήπως μπορείς να μου πεις που είναι ο όμορφος καφενές, για να πάμε για καμιά τζούρα

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Ο καφενές (αυτός στην φωτογραφία της προμετωπίδας μας - αυτόν κατάλαβα ότι εννοείς στην ερώτησή σου)είναι ο διάσημος "Καφενές με τους Καθρέφτες" και βρίσκεται στο Κάιρο - σε αυτόν αναφέρεται ο Στρατής Τσίρκας στις "Ακυβέρνητες Πολιτείες". Γράψε "el Fishawy" στο google και θα βρεις πολλές φωτογραφίες και αναφορές.

καλωδιο είπε...

Ευχαριστώ φίλε!

Dimitri Sykias είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dimitri Sykias είπε...

Αν δώσουμε όμως τον ευρύτερο ορισμό: "μουσικό όργανο ονομάζεται κάθε μηχανικός, ηλεκτρικός ή ηλεκτρονικός μηχανισμός ο οποίος μπορεί να παράγει παραμετρικοποιημένους ήχους (παράμετροι: τονικό ύψος, δυναμική, άρθρωση κλπ)" τότε θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και το Cybraphone στα μουσικά όργανα. Εξαρτάται τι θα συμπεριλάβεις και τι θα αποκλείσεις σε έναν ορισμό. Ο Cage δεν νομίζω να είχε αντίρρηση να συμπεριλάβει και το κουνούπι που πετά γύρω από το αυτί μας στα μουσικά όργανα (ο ορισμός θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει τότε και βιολογικούς μηχανισμούς, καθώς επίσης και τη μη πρόθεση παραγωγής μουσικών ήχων, είτε από το όργανο είτε από τον εκτελεστή!).