10.11.09

theremin, η ανατολή τού παρελθόντος μέλλοντος .....

..... ενσαρκωμένη  στο  όργανο που παίζει η Κυρία τού βίντεο. Όχι δεν είναι από το ρηάλιτι για την ανάδειξη του νέου Γιούρι Γκέλερ. Άλλωστε αυτό που κάνει η κυρία Κλάρα Ρόκμορ θέλει περισσότερη αυτοσυγκέντρωση απ' όση χρειάζεται κάποιος για να λυγίσει κουτάλια....



Το όργανο theremin, γνωστό και ως aetherphone, etherophone, termenvox, ή και thereminvox, είναι ένα πρώιμο ηλεκτρονικό όργανο των αρχών του 20ου αιώνα, που επίσημα κατοχυρώθηκε από τον εφευρέτη του, Λεβ Σεργκέγιεβιτς Τέρμεν (Лев Сергеевич Термен 1896-1993) το σωτήριον έτος 1928 - εξελληνίζω το ονοματεπώνυμον κατά το παλαιόν: Λέων Σεργίου Θερμίνος. Ο ήχος του, κάτι μεταξύ φωνής σοπράνο και βιολιού, έγινε το σήμα κατατεθέν τού φουτουριστικού εξωτισμού. Ακούστηκε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ήταν η ατραξιόν πολλών συναυλιών, γράφτηκαν γι αυτό κοντσέρτα και ... ξεχάστηκε. Το ξαναθυμήθηκε η μεταμοντέρνα εποχή μας και η ειδικευμένη στα vintage ηλεκτρονικά και ηλεκτρακουστικά όργανα MOOG (που δεν το ξέχασε ποτέ...), και που μάλιστα το εμπορεύεται σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή.

Παραδίδονται και διαδικτυακά μαθήματα:



ευχαριστώ τον Πάνο Λυκούδη που κέντρισε τη μνήμη μου....

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και πρώτη φορά διαβάζω κάτι για το theremin, ο ήχος του κάτι μου θυμίζει. Να 'ναι από τη μουσική επένδυση κάποιας ταινίας (-ών) του '30;

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Ο ήχος του Theremin θυμίζει αρκετά και το ακουστικό πρότυπό του, το πριόνι με δοξάρι. Και τα δύο, έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ σε ταινίες του '30, ιδιαίτερα για να υποδηλώσουν απόκοσμες παρουσίες. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται και στην σύγχρονη ροκ μουσική, το you tube φιλοξενεί πολλά σχετικά βιντεάκια.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι, ευχαριστώ που μου το θύμησες! Οι εμφανίσεις φαντασμάτων στον προπολεμικό κινηματογράφο συνοδεύονται συνήθως από αυτόν τον ήχο.