19.9.09

Οι Στάθες.

Απορία Ξυδάκη.
Απορία: Είναι σαφές πώς αντιλαμβάνεται ενιαία ο ΣΥΡΙΖΑ τον εθνικισμό, τον πατριωτισμό, την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία; Κι αν ναι, αυτή η ενιαία και αρραγής εννοιολόγηση βρέθηκε κατάφωρα αντίθετη με την ιδεολογία τού παρ’ ολίγον επικεφαλής του ψηφοδελτίου; Αμφιβάλλω αν έχει ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά ζητήματα· με ιδεοληψίες μάλλον και ρητορικές ασάφειες πολιτεύεται. Και με παλινωδίες: όπως λ.χ. στην αντιμετώπιση του Σχεδίου Ανάν· όταν με οριακή πλειοψηφία το κεντρικό όργανο του Συνασπισμού ετέθη υπέρ του Σχεδίου, ενώ ο τότε ευρωβουλευτής και μετέπειτα πρόεδρος Αλ. Αλαβάνος αρθρογραφούσε εναντίον.
Συμφωνώ 100% μαζί του. Βέβαια το ερώτημα τίθεται γιατί (υποτίθεται) ο ΣΥΡΙΖΑ, η (παραδοσιακά ξεκάθαρη) Αριστερά (χα χα), δεν είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Το ίδιο όμως θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς όλα τα κόμματα.

*

Επί της ουσιώδους ουσίας: Ακατανόητη η ιδιοκτησία. Το περί ανεξαρτησίας γνώμης που θα τρωθεί (χα χα) παραπέμπει στο "ο κόσμος τόχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι". Μάλλον η στάση της υποκρύπτει κάτι άλλο. Πιθανότερο μου φαίνεται ότι θέλει να ξεφορτωθεί τον Στάθη και ψάχνει, γελοιοποιούμενη (η ιδιοκτησία της Ε.) αφορμές. Αλλά γιατί να θέλει να ξεφορτωθεί τον Στάθη; Θέλει να κάνει οικονομίες; Νομίζω ότι ο Στάθης τα βγάζει τα λεφτά του. Την μάρανε ο εθνικισμός του; Χάνει άραγε αναγνώστες του "χώρου" εξ αιτίας του; Τι λέει το τμήμα μάρκετινγκ; [Πολλοί, αναγνώστες και μη, νομίζω ότι θα χαρούν αν ο Στάθης διωχθεί απ την Ε (το τελευταίο που θα ενδιέφερε εμένα). Δες και buzz.]

*

Ο akindynos μου έδωσε ένα σχετικό, λέει, λινκ. Θέλει λίγη ώρα να φορτώσει.

*

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.athensvoice.gr/politics/av,16474,ΦΑΙΟΚΟΚΚΙΝΕΣ_ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ_ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ.html

kukuzelis είπε...

Το λινκ. Για το οποίο ευχαριστώ. Είναι γεγονός ότι δεν τον πάω ιδιαίτερα τον Στάθη. Και μάλιστα εκεί που μετράει, σαν γελοιογράφο. Ούτε εγώ ξέρω καλά-καλά γιατί. Αλλά δεν έχει σημασία.

kukuzelis είπε...

"ούτε εγώ"; Ακατανόητο. Ένα σκέτο "Δεν" θα ήταν αρκετό.

akindynos είπε...

Ο Τσίπρας που είχε την ιδέα της υποψηφιότητας του Στάθη με ποια λογική μένει στο απυρόβλητο;

Να θυμίσω πως ό,τι κι αν καταλογίζει κανείς στον Στάθη, και ακούγοντάς τον τακτικά όταν έκανε ραδιόφωνο με τον Μανδραβέλη μπορώ να συνομολογήσω πως η ανοχή στην αντίθετη άποψη δεν είναι το δυνατό του σημείο, τούτου λεχθέντος λοιπόν δεν θυμάμαι ο Στάθης να είπε ποτέ κάτι τόσο επικό όσο το ότι στη μαοϊκή Κίνα τέλος πάντων δεν είχαν ούτε κρεματόρια ούτε φούρνους με Εβραίους.

Εννοείται πως γούστα είναι αυτά, αλλά έχω την εντύπωση πως αν είχε πει κάτι αντίστοιχο π.χ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μετεμφυλιακή Ελλάδα θα είχαμε απίστευτα δράματα.

kukuzelis είπε...

Η αλήθεια είναι ότι ο Στάθης με ενδιαφέρει πιο πολύ απ τον Τσίπρα. Θέλω να πω ότι αντιπαθώ τον πρώτο περισσότερο απ τον δεύτερο. Κι αυτό γιατί μου αρέσουν τα κόμικς πιο πολύ απ την Αριστερά.

Τη θυμάμαι τη συνέντευξη Τσίπρα στους Schooligans. Είχα φρικάρει αλλά με ήπιο τρόπο, ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρεσαι. Δεν περίμενα όμως κάτι το ιδιαίτερο, οπότε δεν απογοητεύτηκα και ιδιαίτερα.

Τι τα θες, η νέα γενιά δεν διαβάζει ούτε Μαρξ, ούτε Λένιν, ούτε Χέγκελ. Μόνο Πρετεντέρη και Διονύσιο Σολωμό (αστειεύομαι).

*

kukuzelis είπε...

Ωστόσο θα τον υποστηρίξω, τον Στάθη, αν χρειαστεί. Όχι ότι με χρειάζεται. Είναι γιατί μερικά κόμικς του μου φαίνονται καλά.

*

Ανώνυμος είπε...

Κ μένα ο Στάθης με απωθούσε πάντα, σε ένα σχεδόν διαισθητικό επίπεδο.

Εδαγκωμένη Μέντιουμ Τσιγγάνα Τουρκογύφτισσα

Ανώνυμος είπε...

Είναι περίεργο που η Ελευθεροτυπία δημοσίευσε το άρθρο του Στάθη...κάνω λάθος?

Εδαγκ. Τσιγγ. Τουρκ.

kukuzelis είπε...

Είναι πράγματι περίεργο. Και η άδεια που πήρε απ τη σημαία ο Στάθης υποδηλώνει, ίσως, ότι θέλει να ψάξει για καινούργια δουλειά. Υποθέτω όμως ότι κάποιος που έχει παρακολουθήσει ανάλογες ιστορίες θα είχε να μας πει πολλά. Η ανάλγητη εργοδοσία φαίνεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό μύθος, όταν μιλάμε για εργαζόμενους στις εφημερίδες από έναν "βαθμό" και πάνω.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως επειδή τρώνε γενικότερα κράξιμο τον τελευταίο χρόνο και βάλε (η Ελευθεροτυπία)...για να επιβεβαιώσουν το αριστερό τους προφίλ.
Χου νόουζ...καλό πάντως, ασχέτως κινήτρου.
Ψιλοκιτρίνισμα πάντως ε?